De fleste børn elsker at spille spil på computeren eller telefonen, men hvad hvis de selv kunne lave spillene? Eller måske en hjemmeside?

    Over hele landet skyder nye bevægelser op, der samler børn i alle aldre og lærer dem kunsten at programmere. Børn helt ned til 8 år kan deltage i klubber og træningsforløb, hvor de lærer at udvikle små simple spil eller programmere en robot til at gøre bestemte ting.

    Programmering er dog ikke kun sjov og ballade, men derimod en ekstremt vigtig færdighed der både stiller krav til børnenes matematiske og kreative evner. Gennem konkrete og målrettede opgaver blandes disse ting sammen, og børnene får lov at udvikle deres evner på egne præmisser.

    I denne oversigt tager vi et kig på nogle af de mange gode programmeringstilbud, som udbydes til børn og unge over hele landet.

    Programmeringskurser og -klubber til børn mellem 8 og 16 år

    Her kan du se hvilke muligheder, der er for at lære programmering i din region – nedenfor er listet de foreninger, som vi har kendskab til. Skulle vi mangle en forening på listen, må du endelig efterlade en kommentar.

    Fordelen ved at deltage i kurser eller melde sig ind i en klub, er at børnene bliver en del af et fællesskab med ligesindede. Det sociale er nemlig vigtigt for at opretholde interessen, og herigennem lærer børnene også at samarbejde om projekterne.

    Region Nordjylland

    Region Midtjylland

    Region Syddanmark (Fyn og Sønderjylland)

    Region Sjælland

    Region Hovedstaden

    Lær programmering hjemme

    Hvis det ikke er muligt for dine børn at gå til programmering i en lokal forening, kan man også starte med at lære det hjemmefra.

    Der findes nemlig flere gode apps, der lærer børnene om grundprincipperne i programmering med små sjove udfordringer, spil og opgaver.

    Hour of Code (online platform)

    Dette er egentlig ikke en app, men derimod et læringsprogram der kan åbnes i browseren. Hour of Code fungerer på både mobil, tablet og desktop, og tager udgangspunkt i små læringssessioner med opgaver af forskellig karakter.

    Børnene lærer her at lave forskellige små spil, som de kan dele med familie og venner.

    Tynker (app og online platform)

    Tynker kan installeres på mobil eller tablet, og ligeledes tilgås via deres hjemmeside.

    Det er et sjovt univers, hvor der tages udgangspunkt i kendte figurer fra bl.a. Minecraft for at lære børnene om pprogrammering.

    Tynker kan bruges af børn helt ned til 5-års-alderen.

    MindHub (online platform)

    MindHub er en ny platform, som har sin oprindelse i Bulgarien. Her tilbydes der både virtuel undervisning og workshops, som børn mellem 6 og 18 år kan deltage i.

    Platformen gør blandt andet brug af Tynker og Scratch i undervisningen, men derudover ved vi ikke meget om denne platform.

    Hvis du bor i hovedstadsområdet og har et barn, som interesserer sig for programmering, anbefaler vi at du holder øje med MindHub.

    W3Schools (online platform)

    W3Schools er velegnet til børn, som har en grundlæggende forståelse for det engelske sprog og gerne vil lære at bygge en hjemmeside.

    Der tages udgangspunkt i følgende programmeringssprog:

    • HTML (til opbygning af hjemmeside)
    • CSS (til at styre og ændre udseendet af en hjemmeside)
    • PHP (til programmering af avancerede, dynamiske hjemmesider)
    • JavaScript (til programmering af avancerede, dynamiske hjemmesider, apps, m.m.)
    • Python (til programmering af avancerede web- og mobil apps, m.m.)
    • SQL (til databaser)

    Hos W3Schools lærer du først og fremmest programmeringssprog, som kan bruges til hjemmesider og applikationer.

    Niveauet er en lille smule højere end andre steder, og vi anbefaler derfor kun W3Schools til børn som allerede har erfaring med programmering.

    Anxox unity3D (dansk YouTube kanal)

    Hvis børnene går med en drøm i maven om at skabe deres egne computerspil, kan denne kanal give en forsmag på mulighederne og hjælpe med de første skridt.

    Der er forskellige udfordringer på kanalen, og der undervises på dansk.

    Brackeys (engelsk YouTube kanal)

    Brackeys er en stor engelsk-sproget YouTube kanal, som har rigtig mange gode guides til spiludvikling i Unity, som er et redskab mange bruger til at skabe egne spil.

    Det er et lidt mere avanceret univers, og det anbefales primært til børn fra 7. klasse og opefter.

    “Houston, we have a problem” – og alt det andet, som programmering omhandler

    Programmering kan bruges til rigtig mange ting, og faktisk indgår programmering i et overraskende stort antal dagligdags funktioner. I al sin enkelthed skal programmering løse et problem, og vejen dertil kan bedst beskrives således:

    Problem –> Programmering –> Løsning.

    Eller sagt på en anden måde: Programmering løser et problem, og vejen dertil ligger i evnen til at forstå problemet, udregne den bedste løsning, og komme i mål.

    Programmering kræver en god matematisk sans, men det kræver også kreative evner at løse en given udfordring. I modsætning til matematik er der i programmering ikke én måde at løse tingene på, men derimod flere. Og som programmør er din vigtigste opgave at sikre, at vejen fra A til B er så hurtig, enkel og smidig som muligt.

    Det kan man bruge programmering til

    Som nævnt indgår programmering i rigtig mange dagligdags ting, som vi støder på under vores almindelige gøremål. Alt fra din telefon til din mikroovn har krævet programmering i større eller mindre grad, for ellers ville tingene ikke fungere efter hensigten. Indstiller man eksempelvis mikroovnen til 800 Watt i 3 minutter, skal komponenterne på printpladerne udnytte den lagrede kode til at “forstå” signalerne og gøre, som du har valgt.

    Programmering bruges eksempelvis til:

    • Hjemmesider
    • Styresystemer
    • Programmer
    • Apps
    • Computerspil
    • Biler
    • Digitale ure

    …og meget mere.

    Derfor er det vigtigt at børn lærer at programmere

    Det skal først og fremmest understreges, at programmering ikke kan lægges i en bestemt boks. Programmering dækker over mange ting, og på børne-forløbene er der typisk fokus på kreativiteten og de mangfoldige muligheder for at skabe ting med computeren.

    Dette er vigtigt, fordi børnene på denne måde klædes på til den digitale fremtid. Efterspørgslen på kompetencer indenfor programmering har i mange år været stærkt stigende, og det er en knaldgod idé at lade børnene få øjne for de mange spændende og sjove muligheder med programmering.

    Programmering giver også børnene nogle evner, som de ikke kan lære i skolen. Blandt andet evnen til selv at opsøge informationer og tilegne ny viden, stille spørgsmål ved eksisterende løsninger, og prøve at tænke anderledes. Dette kan folkeskolerne kun til en vis grad løfte, men på programmerings-forløbene er der “fri leg” og uendelige muligheder for at tænke kreativt, undersøge forskellige løsninger, og have det sjovt samtidig.

    Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

    Skriv en kommentar